Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
@HanslubMosze: To jest zdanie twojego filozofa/naukowca/guru etc. ktore popierasz i uznajesz za sluszne. Lewaki bardzo lubia podwazac "zero jedynkowa" sprawiedliwosc poniewaz tworzy ona pole do popisu na rzadzenie wedlug "widzi misie" oparte na irracjonalnych emocjach oraz faworyzowaniu jednostek na podstawie osobistych irracjonalnych emocji, empatii oraz doznan.

Tworzy takze ogromne mozliwosci tworzenia zlodziejskich systemow gospodarczych w ktorych niezbedny jest "feudalny" rzad ktory decyduje za obywateli w wiekszosci dziedzin zycia co jest dobre a co nie oraz na co nalezy przeznaczyc owoce pracy danej jednostki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
194 Posty

(HanslubMosze)
Stały Bywalec
Imperator1988 napisał:
@HanslubMosze: To jest zdanie twojego filozofa/naukowca/guru etc. ktore popierasz i uznajesz za sluszne. Lewaki bardzo lubia podwazac "zero jedynkowa" sprawiedliwosc poniewaz tworzy ona pole do popisu na rzadzenie wedlug "widzi misie" oparte na irracjonalnych emocjach oraz faworyzowaniu jednostek na podstawie osobistych irracjonalnych emocji, empatii oraz doznan.

Tworzy takze ogromne mozliwosci tworzenia zlodziejskich systemow gospodarczych w ktorych niezbedny jest "feudalny" rzad ktory decyduje za obywateli w wiekszosci dziedzin zycia co jest dobre a co nie oraz na co nalezy przeznaczyc owoce pracy danej jednostki.

Juz ci kiedys mowilem, ze takie myslenie cechuje blad falszywego zalozenia. Wiec to iz Jacek Dobrowolski jest jakims moim guru jest projekcja chorego umyslu.
Nic o mnie nie wiesz, nawet tego czy to co pisze lub cytuje jest moja opinia czy moze jedynie zabawa. Juz kiedys probowales cos belkotac o mysleniu zerojedynkowych. W odpowiedzi otrzymales info o logice rozmytej, ktorej nie potrafiles zrozumiec nie mowiac o adaptacji.

Dlatego ten zabawny tekst Dobrowolskiegi swietnie puentuje twoje opowiastki.
Widzisz , zamieszkujac w tym pieknym quasi panstwie nie masz pojecia ani o soscjalizmie ani o kapitalizmie. Ja z racji mojego wieku zylem juz w socjalizmie i pracowalem w krajach z prawdziwym kapitalizmem. Stad moge o tobie powiedziec to co Borowiecki do Kesslera:

"Masz pan rację i nie masz pan racji. Świnia, gdyby rozumowała o orle, dajmy na to, rozumowałaby podobnie"

PS Skoro jak to ujales rzadzenie jest oparte na irracjonalnych emocjach to chyba jest oczywiste, ze kieruje sie w osadzie rowniez takimi emocjami. Po co to zawierac dwukrotnie?
Nie bedzie przez to madrzej, choc zapewne dluzej. Sens o ile mial w tym byc zostanie zapewne rozmyty .Merytorycznie nic ten przekaz nie wnosi.

Daj spokoj chlopie, pedz znecac sie nad murarzami, tu logorea nie przyniesie pozytku, tu trza logicznie a tego zabraklo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
HanslubMosze napisał:
[quote]Imperator1988 napisał:
@HanslubMosze:
Daj spokoj chlopie, pedz znecac sie nad murarzami...

Mysle, ze murarze zjednoczeni na MN nie chca kapitalizmu w wydaniu Krzysia.
Murarze sa swiadomi swoich ograniczen z powodow poniedzialku murarskiego ( albo szewskiego )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
@HanslubMosze: Alez mnie zupelnie nie interesuje w co wierzysz i jak rozumujesz. Poprostu komentuje to jaka ideologie swoimi wpisami publikujesz. I nie odnosze sie do twoich filozoficznych zagadnien lecz do konkretow tak aby ewentualna publicznosc mogla zrozumiec roznice w swiatopogladzie.

Co do socjalizmu to wszyscy obecnie praktycznie zyja w jakiejs jego odmianie, a w kapitalizmie nie zyles o ile nie byles wtedy malutkim dzieckiem a obecnie nie masz 100 lat. Ostatnio skonczyl sie w USA na poczatku XX wieku gdy wprowadzono bank rezerw federalnych taki prawdziwy kapitalizm. No chyba ze byles tutaj: liberland.org/en/main/

Lecz oni dopiero zaczynaja i prawdopodobnie ani Serbowie ani Chorwaci nie pozwola by ten cudowny pomysl zostal zrealizowany.

Co do twojego rozumowania to kazda z partii feudalow: PiS, PO, PSL, ZLEW etc. przyklasnelaby twoim przemowa. W koncu jak ktos nie zyl w innym systemie to nic o nim nie wie wiec najlepiej jak nie bedzie protestowal lecz pogodzi sie z tym ze na wiecznosc beda rzadzic feudalni panowie a zmieniac sie beda jedynie slogany.

@HotLips & HanslubMosze: Co do murarzy to sa bardzo pozytecznymi wykwalifikowanymi pracownikami na ktorych uslugi jest popyt. I gdy tylko owi murarze zrozumieja jak bardzo ich okrada Panstwo zarowno tych w Norwegii jak i tych w Polsce to wiekszosc zapragnie kapitalizmu zamiast pracowac na dobrobyt feudalnych Panow oraz klasy pasozytniczej.

Wystarczy iz pracodawca bedzie mogl wyplacac murarzowi pensje brutto w Polsce, a murarz sam zaniesie podatek do US i ZUS. Gdy zobaczy bezposrednio jaka to czesc jego wyplaty to poparcie dla kapitalizmu skoczy z 7 % na 37 % albo jeszcze wyzej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
323 Posty
John Born
(born)
Stały Bywalec
HanslubMosze napisał:
Imperator1988 napisał:
@HotLips: Moje poglady sa logiczne, racjonalne i sprawiedliwe. Kapitalizm wynika wrecz z praw natury, lecz jednoczesnie zachowuje porzadek i sprawiedliwosc w przeciwienstwie do anarchii.

Wszelkie inne systemy sa tyrania wiekszosci zerujacej na jednostkach pracujacych. A praktycznie sprawiaja iz to feudalowie plus klasa pasozytnicza zeruja na calej reszcie.

Z ta logika to bym nie przesadzal. Toz dawno wyszedl brak spojnosci. Tu mamy raczej do czynienia z tym:

"Ciężkie myślenie to przeciwieństwo spontanicznego — i wszelkiej inwencji. Mówimy wtedy potocznie o sztywnym umyśle. W bardziej wytrawnych rozwinięciach ciężkomyślność lubi przeistaczać się w logiczny rygoryzm, nadmierną 'metodyczność', legalizm i moralną fiksację
na ostrych dychotomiach wartości i osądu. To z kolei inklinuje ją ku widzeniu wyolbrzymionemu, przesadnie wyrazistemu i zero-jedynkowemu, kontrastowemu itd., dzięki czemu na przykład pojawia się schemat wyostrzonego postrzegania winy i eskalacji oskarżenia. Wyroki wydaje się tu zatem jednoznaczne, szybko — i jak najcięższe."

MOSIEK!!! JAK Z TĄ KOZĄ W WEEKEND? Z KTÓREGO Z WAS BYŁA NAJBARDZIEJ ZADOWOLONA??? MÓWIĄ ŻE JOSEF KROWA BYŁ LEPSZYB OD CIEBIE.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
194 Posty

(HanslubMosze)
Stały Bywalec
born napisał:
HanslubMosze napisał:
Imperator1988 napisał:
@HotLips: Moje poglady sa logiczne, racjonalne i sprawiedliwe. Kapitalizm wynika wrecz z praw natury, lecz jednoczesnie zachowuje porzadek i sprawiedliwosc w przeciwienstwie do anarchii.

Wszelkie inne systemy sa tyrania wiekszosci zerujacej na jednostkach pracujacych. A praktycznie sprawiaja iz to feudalowie plus klasa pasozytnicza zeruja na calej reszcie.

Z ta logika to bym nie przesadzal. Toz dawno wyszedl brak spojnosci. Tu mamy raczej do czynienia z tym:

"Ciężkie myślenie to przeciwieństwo spontanicznego — i wszelkiej inwencji. Mówimy wtedy potocznie o sztywnym umyśle. W bardziej wytrawnych rozwinięciach ciężkomyślność lubi przeistaczać się w logiczny rygoryzm, nadmierną 'metodyczność', legalizm i moralną fiksację
na ostrych dychotomiach wartości i osądu. To z kolei inklinuje ją ku widzeniu wyolbrzymionemu, przesadnie wyrazistemu i zero-jedynkowemu, kontrastowemu itd., dzięki czemu na przykład pojawia się schemat wyostrzonego postrzegania winy i eskalacji oskarżenia. Wyroki wydaje się tu zatem jednoznaczne, szybko — i jak najcięższe."

MOSIEK!!! JAK Z TĄ KOZĄ W WEEKEND? Z KTÓREGO Z WAS BYŁA NAJBARDZIEJ ZADOWOLONA??? MÓWIĄ ŻE JOSEF KROWA BYŁ LEPSZYB OD CIEBIE.

Moskiem byl twoj stary, bo zawiodl przy planowaniu rodziny. Do dzis zapewne sie zastanawia jak moglo do tego dojsc? Niby sex w ramach tego samego gatunku a efektem niechcianej ciazy jest twor, ktorego wspolczesna taksonomia nie potrafi zaklasyfikowac.
Niby ssak czyli zwierze a bystry jak grzyb i odwazny jak prokariont co to jadra nie posiada.

PS Tak, koza byla zadowolona ze mnie. Satysfakcjonuje cie ta odpowiedz, czy zamierzasz zglosic to odpowiednim organom? Jestem przekonany, ze obcowanie z koza wiecej by wnioslo do mojego zycia niz sluchanie ciebie, osobnika ktorego kojarze z huba.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
HanslubMosze napisał:
born napisał:
HanslubMosze napisał:
Imperator1988 napisał:

Moskiem byl twoj stary, bo zawiodl przy planowaniu rodziny. Do dzis zapewne sie zastanawia jak moglo do tego dojsc? Niby sex w ramach tego samego gatunku a efektem niechcianej ciazy jest twor, ktorego wspolczesna taksonomia nie potrafi zaklasyfikowac.
Niby ssak czyli zwierze a bystry jak grzyb i odwazny jak prokariont co to jadra nie posiada.

PS Tak, koza byla zadowolona ze mnie. Satysfakcjonuje cie ta odpowiedz, czy zamierzasz zglosic to odpowiednim organom? Jestem przekonany, ze obcowanie z koza wiecej by wnioslo do mojego zycia niz sluchanie ciebie, osobnika ktorego kojarze z huba.

Huby wystosowały oficjalny protest by ich nie poniżać porównując z tym tworem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
323 Posty
John Born
(born)
Stały Bywalec
HanslubMosze napisał:
born napisał:
HanslubMosze napisał:
Imperator1988 napisał:

Smieciu jestem rdzennym POLAKIEM! Przez duże P! Dla mnie OJCZYZNA TO ŚWIĘTOŚĆ(!) Natomiast racy "polacy" jak "ty" i "twoi" "rodzice" powinni być utylizowani(!) ŚMIECIU! Jeżeli jesteś obywatelem danego kraju (np. PL)lub przebywasz na terenie jakiegoś kraju to NIEZAPOMINAJ że obowiązuje ciebie lojalność wobec tego kraju. Przestań pluć na POLSKĘ! Tak wiele ci dała(!) Ja z kozami się nie zadaję(!) Kocham Kobiety przez duże P, czyli POLKI(!)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
323 Posty
John Born
(born)
Stały Bywalec
born napisał:
HanslubMosze napisał:
born napisał:
HanslubMosze napisał:
Imperator1988 napisał:

Smieciu jestem rdzennym POLAKIEM! Przez duże P! Dla mnie OJCZYZNA TO ŚWIĘTOŚĆ(!) Natomiast racy "polacy" jak "ty" i "twoi" "rodzice" powinni być utylizowani(!) ŚMIECIU! Jeżeli jesteś obywatelem danego kraju (np. PL)lub przebywasz na terenie jakiegoś kraju to NIEZAPOMINAJ że obowiązuje ciebie lojalność wobec tego kraju. Przestań pluć na POLSKĘ! Tak wiele ci dała(!) Ja z kozami się nie zadaję(!) Kocham Kobiety przez duże P, czyli POLKI(!)

no co śmieciu????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok